Pizza to danie, które pochodzi z południa Włoch. W chwili obecnej pizzą zajadają się niemal wszyscy bez względu na to w jakim zakątku świata mieszkają. Również w Polsce nie brakuje amatorów pizzy. Pizzerie na stałe wpisały się w kulinarną mapę Polski. Jaką pizzę można zjeść najczęściej w polskich pizzeriach? Jak zaczęła się światowa kariera tego dania?
Kilka słów o pizzeriach
Pierwszy lokal, który specjalizuje się w sprzedaży pizzy czyli pizzeria powstała w Polsce jeszcze w latach 70. XX wieku. Lokal działa do dziś. Wrocławskie pizzerie nie mają tak długiej historii, ale osoby, które chciałyby zjeść smaczną pizzę przygotowywaną według tradycyjnych receptur nie będą mieć z tym problemów. Lokali, w których można zjeść dobrą pizza Wrocław jest na pewno więcej niż jeden. Aby zjeść pizza Wrocław nawet nie trzeba wychodzić z domu. Pizza Wrocław można zamówić telefonicznie z dostawą do domu czy do biura.
Jakie rodzaje pizzy są najbardziej popularne?
W menu każdej pizzerii jest z reguły do wyboru kilka klasycznych rodzajów pizzy oraz kilka takich, które są specjalnością danego lokalu. Na pierwszym miejscu w menu większości pizzerii w każdy mieście – nie tylko w Polsce – umieszczana jest klasyczna Margherita. Jakie rodzaje pizzy znajdą się oprócz niej, zależy oczywiście od właściciela pizzerii i pizzermana. Bardzo często w menu gości również pizza capriciosa, pepperoni i hawajska. Coraz częściej karcie znaleźć można także wegetariańskie wersje pizzy. Są również pizzerie, w których można zjeść nie tylko pizzę.