Elegancki, gustowny bankiet świadczy przede wszystkim o smaku estetycznym gospodarza, dlatego też warto zadbać o najdrobniejszy szczegół.
Jednym z rozwiązań, których nie może zabraknąć podczas bankietu lub przyjęcia, są stoliki koktajlowe, stanowiące niepisaną wizytówkę uroczystości. Soły koktajlowe pełnią funkcję praktyczną i estetyczną jednocześnie.
Stolik koktajlowy jako element estetycznym
Większość gości bezpośrednio po wejściu do sali bankietowej, zwraca uwagę na stoliki koktajlowe. Nietrudno zauważyć, że jest to rozwiązanie, przy którym goście spędzają także większość czasu.
Stół bankietowy pełni jednocześnie funkcję praktyczną i stricte estetyczną, dlatego też ważne jest to, aby był odpowiednio ozdobiony – w tym celu można wykorzystać obrusy, serwety, świeczniki, patery z owocami, a także inne dekoracje.
Warto także zwrócić uwagę na kształt i wielkość stolików koktajlowych – ilość propozycji jest bardzo duża, dzięki czemu znalezienie optymalnego rozwiązania nie powinno stanowić problemu. Pod względem technicznym optymalnym rozwiązaniem jest rozkładany stolik koktajlowy – funkcjonalny, lekki, łatwy w montażu, transporcie, a także przenoszeniu i przechowywaniu.
Stoliki bankietowe mogą być używane zarówno podczas uroczystości organizowanych w salach, jak i w plenerze. Wybierając stoliki koktajlowe należy zadbać o to, aby były one spójne z charakterem uroczystości, przede wszystkim na płaszczyźnie estetycznej. Należy ponadto pamiętać, że stoły bankietowe powinny mieć optymalną wysokość, czyli nie zasłaniać siedzących za stołem gości.